De kloven op Kreta

Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen 
Van de vele kloven op Kreta is de Samariakloof veruit het bekendste. Jaarlijks bezoeken vele duizenden mensen deze indrukwekkende kloof. De meeste kloven zijn echter onbekend en worden nauwelijks bezocht maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Vele zijn goed begaanbaar maar voor andere kloven heb je klim- en bergsportervaring nodig. Sommige kloven, zoals Samaria of Imbros, worden als dagexcursies door vele toeristenbureaus aangeboden. Andere kloven, zoals bijvoorbeeld Aradena en Irini, zijn in het programma van wandelvakanties opgenomen. Natuurlijk is het altijd mogelijk om de kloven zelf te lopen en vele daarvan zijn opgenomen en beschreven in wandelgidsen. Op deze pagina is een overzicht van een groot aantal kloven op Kreta weergegeven.
 
Afbeelding invoegen
Samaria Kloof
Veel bezoekers aan de kloven op Kreta vragen zich af hoe die kloven zijn ontstaan. Een korte uitleg:
 
Sinds het late Mioceen, 5 tot 10 miljoen jaar geleden, zorgde de voortdurende opwaartse druk van het hele gebied rond Kreta, door plaattektoniek, verschuivingen en verplaatsingen van de aardkorst, ervoor dat er steeds meer scheuren ontstonden in het karstgebied dat Kreta vormt met zijn kalksteenbodem, waardoor uiteindelijk de vele kloven en grotten en bergplateau's zijn ontstaan.
 
De kloven zijn voornamelijk ontstaan in gesteente rijk aan carbonaat, zoals kalksteen en marmer. Het was een combinatie van de voortdurende opwaartse druk, dit type gesteente en de inwerking van regen, smeltwater en rivieren. De opwaartse druk wordt veroorzaakt door zgn. breuklijnen (fault) in de aardkost. Hieronder wordt het proces kort samengevat:
 
 
 
Het ontstaan van de kloven op Kreta 

Vroege Stadium Middenstadium Eindstadium
Vlakke kustgebieden uit kalksteen worden doorkruist door een rivier, die regen en smeltwater uit de bergen afvoert. De scheur in de aardkorst breekt door t.g.v. geologische opwaartse druk, ontstaan door platen in de aardkorst die tegen elkaar opduwen. Er vormt zich het begin van een kloof, die langzaam wijder wordt door intense erosie van het kalkgesteente door het water in de rivierbedding. Immense erosie door de rivier en het stijgen van de stenen bodem gaan door, waardoor de kloof zich verwijd. In dit stadium verkeren de meeste kloven op Kreta, zoals de Samaria- en de Imbroskloof. Soms ontstaat bij dit proces een brede kustvlakte, zoals te zien is in Frangokastello, Sfakia.
Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen
De tekst en de tekeningen zijn afkomstig van een zeer informatieve website over Sfakia www.sfakia-crete.com

 
Een overzicht van een groot aantal kloven in de verschillende provincies van Kreta is hieronder weergegeven. Klik op de betreffende kloof en u komt op een pagina waarbij een korte beschrijving, een kaartje en  (bij de meeste) een kaartje in google maps is weergegeven. Bij een aantal is een link toegevoegd naar een website met extra informatie. Dit zijn nog niet alle kloven! Meer beschrijvingen volgen nog!
  
Kloven in de provincie Chania
   
Afbeelding invoegen
Samaria Kloof
Imbros Kloof
Aradena kloof
Agia Irini Kloof
Asfendos Kloof
 
  
 
   
Kloven in de provincie Heraklion  
Afbeelding invoegen
 
Extra foto's van kloven vindt u hier.