Wandelen Agia Galini

VERKRIJGBAAR VANAF 15 MAART 2020!! 
 
Deze kleurrijke gids laat u op bijzondere wijze het gebied rond Agia Galini op Kreta ontdekken. De gids bevat 9 interessante wandelingen, historische informatie, bruikbare tips & activiteiten, en leidt u langs talrijke bezienswaardigheden. De wandelingen zijn voorzien van prachtige foto’s en duidelijke kaartjes en helpen u een aantal verborgen schatten van dit gebied te ontdekken.
 
Deze wandelgids is in Agia Galini lokaal verkrijgbaar in verschillende winkels en hotels. U kunt het boekje ook bestellen via onze website (Webshop
).
 
Auteur:
Grafisch design:
Gepubliceerd door:
Eerste uitgave:
Pagina's:
Taal:
ISBN:
Prijs:

Berend Wolffenbuttel
Toine van der Meijden
Berend Wolffenbuttel & Toine van der Meijden
Maart 2014, maart 2020 (Nederlands)
48
Deutsch 

€ 8,50
 
 
 

 

 


Agia Galini
Blick af Agia Galini auf Kreta
Agia Galini

Fischer in Agia Galini auf Kreta
Fischer in Agia Galini

Schöne Straße in Agia Galini
Schöne Straße in Agia Galini
 
 
Daidalos und Ikarus in Agia Galini
Daidalos und Ikarus
 
Wekom zu Agia Galini
 
Verdere informatie over Agia Galini is te vinden op de website:
 
 

Agia Galini
Het dorp Agia Galini is gelegen aan de zuidkust van Kreta en ligt in de gemeente Agios Vasilios (provincie Rethymnon). Het ligt 61 kilometer ten zuidoosten van Rethymnon en 68 kilometer ten zuidwesten van Heraklion. Kenmerkend zijn de magnifieke uitzichten over de Messara Baai. Het dorp telt ongeveer 600 permanente inwoners, maar tijdens het zomerseizoen loopt dat op naar 2.500 mensen.
 
De huizen van het dorp zijn als een amfitheater op de omringende heuvels gebouwd. Hierdoor biedt het een prachtig uitzicht op de haven en de Baai van Messara, terwijl omgekeerd het uitzicht vanaf de haven naar het dorp even indrukwekkend is. Het landschap rond het dorp wordt gedomineerd door steile rotsen die door geologische processen in de prehistorie zijn ontstaan. Het grote strand van Agia Galini ligt in een baai en is beschut tegen wind.
 
Historie
De historie van Agia Galini gaat, net als vele plaatsen op Kreta, ver terug in de tijd. Het huidige Agia Galini is gebouwd op de fundamenten van de Minoïsche stad Soulia, één van honderd steden van Kreta die door Homerus is beschreven. Er bevond zich hier een tempel waar de god van Artemis werd aanbeden. Tijdens de aanleg van de funderingen voor de bouw van nieuwe huizen werden enkele oude voorwerpen van de oude stad gevonden.
 
De kuststad Soulia werd regelmatig door Arabische piraten aangevallen en in 640 n.Chr. vernietigd. Verder zijn in Agia Galini nog verschillende overblijfselen van de oude stad teruggevonden, zoals twee granieten zuilen die bij de huidige dorpskerk staan. De haven floreerde voor de tweede keer tijdens de Venetiaanse periode en werd later gebruikt voor de bevoorrading van schepen (voornamelijk munitie) tijdens de revoluties van 1821 en 1866 tegen de Turken. In de periode daarna was Agia Galini de dichtstbijzijnde haven voor transport naar de vruchtbare en olieproducerende gebieden van Ampadia en Melambes en werd het gebruikt voor het laden van olijfolie en andere producten. In die periode waren in Agia Galini geen permanente inwoners. 

Elk Grieks dorp heeft zijn eigen beschermheilige en voor Agia Galini zijn dat de vier martelaren, Georgios, Agelis, Manouil en Nikolaos, die afkomstig waren uit het dorp Melambes. Ze werden door de Turkse commandant van Rethymnon afgeslacht omdat ze christen waren. Om deze martelaren te eren werd door de inwoners van Agia Galini in begin 20ste eeuw de kerk van de vier Martelaren gebouwd. 
 
De naam Agia Galini
Agia Galini wordt als naam zelden gebruikt in Griekenland. Volgens de orthodoxe kerk zou Agia Galini in de 3de eeuw n.Chr. in Korinthe hebben geleefd en daar zijn gemarteld. Ze wordt elk jaar op 16 april geëerd.
Er zijn verschillende theorieën over hoe het dorp Agia Galini zijn naam kreeg, allemaal gebaseerd op legendes en giswerk.
 
1. Volgens de eerste theorie ontleende Agia Galini haar naam aan de Byzantijnse keizerin Eudokia (of aan Athinais, dochter van de Atheense filosoof Leontios). Op haar reis naar het Heilige Land kwam haar schip in de buurt van de oude stad Soulia terecht in een grote storm. Door de enorme golven dreigde het schip te zinken. Met de hulp van de Maagd Maria smeekte ze de bemanning het land te naderen en ze beloofde dat als de zee kalm zou worden, ze een kerk zou bouwen die gewijd was aan de Maagd Maria Galini. Het schip bereikte veilig de kalme baai bij het strand van het dorp. Als dank werd door de keizerin de kerk van Panagia Galini (de vredige Maria) gebouwd. Deze kerk bevond zich op de plek waar nu de Byzantijnse kerk op de begraafplaats staat (zie wandeling 1).
 
2. De tweede theorie is dat toen het christendom werd gevestigd het klooster van Galinios Christos (de serene Christus) werd gebouwd op de fundamenten van de oudere tempel van Artemis. Het dorp werd daar vervolgens naar vernoemd.
 
3. De derde theorie is dat Agia Galini de naam "aei galini" (altijd vredig) kreeg, omdat de haven altijd kalm en vredig is. 
 
 
Daedalus en Ikarus
In dit zeer interessante dorp bevindt zich ook de grot van Daedalus. Volgens de mythe, verstopte Daedalus zich hier voor Minos, de koning van Kreta. Hij gebruikte de grot als een laboratorium en bouwde vleugels uit was. Vanaf een heuvel in Agia Galini vloog hij samen met zijn zoon Icarus naar de vrijheid.  Icarus vloog echter te dicht bij de zon en zijn vleugels smolten waardoor hij neerstortte en verdronk vlak bij het eiland Ikaria, dat naar hem is vernoemd. Deadalus begroef zijn zoon op het eiland, vervolgde zijn vlucht en landde bij Kimi in Italië.In 1963 werd een kaart van de grot getekend en tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte de bevolking ernaartoe tijdens de Duitse bombardementen. In de afgelopen jaren heeft de lokale bevolking, met hulp van de plaatselijke culturele gemeenschap, een klein park met een theater gebouwd ter ere van de legendarische Daedalos
 
Agia Galini vandaag de dag
 
Van een weinig bekend, eenvoudig vissersdorpje met ongeveer 500 inwoners in de jaren 70, is Agia Galini een populaire toeristische bestemming in Zuid-Kreta geworden. Ondanks de vele toeristen heeft het nog steeds een pittoresk karakter en is het een zeer gastvrij dorp, met veel door een familie gerunde restaurantjes.
 
In de kleine steegjes, weg van de hoofdweg en de toeristenwinkels, vindt u meer traditionele restaurantjes waar zelfgemaakte gerechten worden bereid en waar ook de lokale bevolking komt voor een hapje en een drankje. Op de rots, boven de kleine haven, bevinden zich vele restaurants met prachtig uitzicht over de Baai van Messara. Agia Galini is de ideale plek wanneer u zowel van de bergen als de zee wilt genieten en tevens een vleugje van de geschiedenis en legendes wilt meekrijgen. Het is een perfecte locatie om andere nabijgelegen strandje te ontdekken, zoals Agios Georgios, Agios Pavlos, Triopetra en het beroemde palmenstrand van Preveli. Deze prachtige stranden zijn ook per boot bereikbaar. Waar Overnachten?

In Agia Galini zijn verschillende goede accommodaties te vinden! Er zijn simpele kamers maar ook meer luxe huizen en hotels. Een overzicht van verschillende onderkomens is te vinden op www.gogalini.com.


Diashow Ontdek Agia Galini... te Voet